LiveWire+ is uitgevonden om op betrouwbare wijze live audio over te dragen via het ethernet. LiveWire werd al in 2003 geïntroduceerd, de huidige LiveWire+ is 100% AES67 compliant. ‘Compliant’ betekent dat LiveWire+ volledig overeenkomt met alle normen die vast gelegd zijn in de wereldwijd geaccepteerde AES67 standaard. Dit is dus niet hetzelfde als ‘compatible’, want fabrikanten die ‘compatible’ apparatuur maken komen slechts gedeeltelijk tegemoet aan de AES67 standaard.

AES67 werd in 2013 een echte geratificeerde standaard, waarmee het opeens mogelijk werd om AES67 apparaten met elkaar én dus ook met LiveWire+ devices te verbinden. LiveWire+ is ook backwards compatible met het Ravenna netwerk protocol en kan dus ook daar audio mee uitwisselen via hetzelfde netwerk.

Met LiveWire+ kun je over normale ethernet verbindingen real-time ongecomprimeerd audio overdragen. En bovendien kun je er ook apparaten mee besturen en metadata overdragen. Uitbreiden en opschalen van je broadcast systeem is daarmee gewoon een kwestie geworden van het wijzigen van de gekozen netwerk capaciteit en topologie.

Dit is de reden dat we nu op een volledig nieuwe manier kunnen nadenken over broadcast systemen. Het mooiste is: wanneer je iets van netwerken begrijpt dan zal de omschakeling je niet veel moeite kosten, het is namelijk hetzelfde geworden!

Studio's bouwen met IP....
IP broadcast studio's zijn overzichtelijk en bevatten minimale bekabeling

Hoe werken LiveWire+ bronnen
LiveWire+ heeft een ingebouwd ‘advertising’ systeem. Elke audiobron heeft naast een nummer, ook een tekstuele naam. Deze gegevens zijn altijd en overal beschikbaar op het netwerk.

In de diverse devices die van een bepaalde audiobron gebruik willen maken open je simpelweg een configuratie schermpje en kies je de bron door de mensvriendelijke tekstuele naam te kiezen.

 

Op een willekeurige Windows PC kun je ook een LiveWire+ driver installeren. Hierdoor is je PC opeens een apparaat geworden waarmee je live audio van het netwerk kun gebruiken én je kunt er ook aan bijdragen.

Clocking
Tien jaar geleden was clocking nog een zeer complex onderwerp, simpelweg omdat de toenmalige netwerk componenten toen nog niet zo goed waren als nu. Switches hadden feitelijk zelfs nog geen weet van timing protocollen. Daarom is er in LiveWire+ een zeer geavanceerd phase-locked loop clocking systeem ingebouwd, wat er voor zorgt dat audiokanalen perfect met elkaar uitgelijnd worden met minimale latency. Je hebt er niet eens extra hardware voor nodig. Dit is noodzaak in broadcast situaties. Om efficiënt met de netwerk capaciteit om te gaan, kun je per bron aangeven of er noodzaak is tot ‘live’ latency (ca 1ms voor bijvoorbeeld microfoons) of ‘standard’ latency (nog steeds live, maar met iets grotere netwerkpakketjes voor bijvoorbeeld een CD speler).

Samengestelde netwerken
Een netwerk dat voor LiveWire+ is ingericht, kan ook nog gewoon regulier netwerk verkeer bevatten indien je dat wenst. Zoals file overdracht of webbrowsing. Dus je kunt zowel files servers als audio ‘nodes’ op hetzelfde netwerk aansluiten. Dit is mogelijk omdat de netwerkswitch uiteindelijk bepaald wie welk netwerkverkeer zal ontvangen. Dat de infrastructuur, bekabeling en kennis nu één is geworden, is een gigantisch voordeel te noemen voor elke broadcast organisatie.

Audio kwaliteit
Een LiveWire+ netwerk is een gecontroleerde omgeving, zonder risico op audio drop-outs en met ruimschoots genoeg capaciteit voor zoveel audiokanalen als je ooit nodig zult hebben. Het audio is ongecomprimeerd, 48kHz/24-bit PCM. Om een voorbeeld te geven: Een Axia digitale xNode heeft een dynamisch bereik van 138dB en minder dan 0,0002% THD (vervorming). Zelfs een analoge xNode heeft meer dan 100dB dynamisch bereik met een vervorming kleiner dan 0,005% THD. De headroom is ruim 24dBu.

LiveWire+ is 100% gebouwd op standaards
De meeste fabrikanten van conventionele digitale systemen (zoals bijvoorbeeld DHD, Klotz, Wheatstone, Studer, D&R, Lawo) gebruiken hun eigen protocollen. Dit noemen we ook wel ‘proprietary’ protocollen. Dit zijn merkeigen protocollen die op geen enkele manier ‘open’ of ‘uitwisselbaar’ zijn. Sinds het begin heeft de Telos Alliance haar AoIP netwerk technologieën gebaseerd op IP (Internet Protocol) standaards. Dit zijn wereldwijde normen die voor iedereen toepasbaar zijn. Dit heeft de laatste jaren voor een grote wereldwijde doorbraak gezorgd die niet meer te stoppen is.

The Telos Alliance is grondlegger van de AES X.192 Working Group, waaruit de AES67 standaard is ontstaan. Het is dus ook niet verrassend dat zij de eerste fabrikant waren die volledig AES67 compliant werden.
LiveWire+ is dus niet hetzelfde als AES67 maar het is wel correct om te zeggen dat AES67 is gebaseerd op Livewire.

De gouden standaard
Er zijn op dit moment al meer dan 6000 studio’s op de wereld welke volledig op LiveWire+ zijn overgestapt. Meer dan 150 merken en partners maken hardware die je zomaar op je netwerk kunt aansluiten.

De mogelijkheden zijn letterlijk onbegrenst, de kosten efficiëntie is maximaal. Vanwege de architectuur is LiveWire+ is volledig uitbreidbaar met toekomstige standaards. Door te bouwen op open standaards kan een LiveWire+ netwerk daadwerkelijk nooit ‘obsolete’ raken en is daarmee dus 100% future proof.

Heb je na het lezen van deze informatie behoefte om je nog verder te verdiepen? Lees dan de gedetailleerde LiveWire+ whitepapers en/of schrijf je in bij de Streaming Academy !